Таїнство Хрещення є одним із семи таїнств Православної Церкви, воно служить дверима в Церкву, як благодатне Царство Христове. Без прийняття цього таїнства жодна людина не може стати ні членом тіла Христового – Церкви, ні брати участі в інших таїнствах. Таїнство Хрещення, як духовне народження, звершується над людиною лише один раз і за жодних обставин не повторюється знову. У духовному відродженні мають потребу всі без винятку люди, як нащадки грішного Адама, і це відродження не може здійснитися жодним природним шляхом. А тільки надприродним і для цього є таїнство Хрещення.

Дорослій людині, яка бажає охреститися необхідно заздалегідь випробувати свою віру і серйозність прийнятого нею рішення. Слід з’ясувати собі, чи не через забобонні уявлення вирішила вона прийти до святого таїнства Хрещення і чи розуміє вона його сенс і повинна готувати себе до цього великого Таїнства молитвою, постом, читанням Євангелія та духовної літератури.

При звершенні таїнства Хрещення немовлят, повинні бути хресні батьки. Люди, котрі готуються стати ХРЕСНИМИ БАТЬКАМИ (восприємниками), мають усвідомити, яку відповідальність беруть на себе і повинні виконати обов’язки, покладені на них Церквою.

Хрещення також зобов’язало людину вести церковне життя, яке перш за все полягає на участі у таїнствах Євхаристії – причасті Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа. Святий Прокопій Великопечерник  з цього приводу говорить: «Як людині, щоб жити, рости та ставати міцнішою, впродовж тілесного життя не достатньо народитися, але необхідно постійно вживати їжу; так і християнину для того, щоб жити, розвиватися і вдосконалюватися духовно, недостатньо лишень родитися у святому Хрещенні, але необхідно приймати духовну поживу, постійно причащатися Тіла і Крові Господніх»

Хрестини звершуються у храмі, хоча допускається хрещення дітей на дому.

Для хрещення  потрібно записатися не пізніше, як за тиждень і узгодити час.

На хрещення  мати:

  • копію свідоцтва про народження для реєстрації у метричній храмовій книзі;
  • хрестик натільний;
  • крижма (сорочка, пелюшки, рушник);
  • хліб;
  • червоне вино.

Для більш детального ознайомлення з чином таїнства переходьте в розділ Таїнство Хрещення на нашому сайті.

Спаси Господи Вас.

Замовити